Uwielbiam Jamiego Oliver'a i nie tylko dlatego, że jest nazywany "gołym" szefem kuchni, ale dlatego, że jest jednym z najlepszych kucharzy świata i jednocześnie jedną z tych osób, które pasjonują się żywnością i jej wpływem na nasze zdrowie. Jego potrawy są zawsze mądrze skomponowane, z naciskiem na świeżą żywność. Ma on również genialne podejście do edukacji żywieniowej ale o tym kiedy indziej. Na razie polecam coś co jest szybkie, proste i zdrowe :) Mamy tu zieloną kolendrę o fantastycznym działaniu oczyszczającym nasz organizm (podobne działanie ma tradycyjna zielona pietruszka), mamy avocado - wspaniałe źródło wiamin i mikroelementów (witamina C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik) oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ciekawostka - W 2000 r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagiszi z Uniwersytetu Szizuoka (Japonia) przedstawił zachęcające wyniki oddziaływania awokado na wątrobę porażoną wirusem HCV i wirusowym zapaleniem wątroby (WZW typu C)
Także jeść, jeść i jeszcze raz jeść!!!
Co potrzebujemy?
Blender
2-3 dojrzałe avocado
2-3 dojrzałe pomidory (najlepiej sparzone i bez pestek)
2 papryczki chilli pokrojone i bez pestek ( w razie braku
dostępności w polskim sklepie można zawsze użyć kilka szczypt mielonego chilli
lub pieprzu Cayenne)
Pęczek szalotek (ze szczypiorkiem, poszatkować i podzielić
na 3 części)
Pęczek kolendry (można zamienić na natkę pietruszki,
podzielić na 3 części)
2 pomidory (najlepiej sparzone, obrane i pokrojone na
kawałki bez pestek
Szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
Sok z ćwiatrki cytryny lub limonki
2 garście tartego żółtego sera (najlepiej cheddar ale może
być inny dobry polski żółty ser)
Czerwona papryka
Placki tortilli kilka szt. - można kupić gotowe, ja wolę razowe
zrobione w domu wg przepisu
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_razowe/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_razowe/przepis.html
Kwaśna śmietana do smaku.
Jak zrobić?
Guacamole: Obrać i pokroić wszystkie owoce avocado, wrzucić
do blendera. Dorzucić 2-3 pokrojone pomidory, część papryczek chilli (lub 2
szczypty pieprzu Cayenne), 2 części szalotki, 1 część kolendry. Zblendować
dodać resztę pomidorów, wymieszać i przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli,
pieprzu i wyciśnięty sok z cytryny.
Nadzienie: starty ser łączymy z pozostałą szalotką, kolendrą
i czerwoną papryką pokrojoną na drobniejsze cząstki. Mieszamy wszystko.
Nadzienie kładziemy pomiędzy 2 placki tortilli i kroimy na
trójkąty. Można przed podaniem podgrzać w piekarniku, grillu lub na patelni
grillowej.
Podawać z guacamole i odrobiną kwaśnej śmietanki ( łagodzi
ona ostry smak guacamole ale nie jest konieczna)
Oryginalny przepis poniżej!
Smacznego!
http://www.jamieoliver.com/recipes/cheese-recipes/quesadillas-with-guacamole
Pyszne :-) POLECAM :-)
OdpowiedzUsuń