wtorek, 19 marca 2013

Woda. Cz. I


Zastanówmy się przez chwilę, czy świat istniałby bez wody? Czy człowiek istniałby bez wody? Odpowiedź prosta i jedyna –NIE. Od wody tak naprawdę wszystko się zaczyna. Jeśli nie dostarczymy sobie jej właściwej ilości nic w naszym ciele nie będzie pracować prawidłowo.







Do czego potrzebna nam woda? 

Dorosły człowiek w ok.65% składa się z wody. W związku z tym nie ma możliwości, aby jakikolwiek proces metaboliczny już na poziomie komórkowym zachodził prawidłowo bez właściwej ilości wody. Mówiąc prosto i przystępnie, żadna komórka naszego organizmu nie będzie pracować wydajnie i prawidłowo, jeśli nie dostarczymy jej właściwej ilości wody. I na tym mogłabym zakończyć mój wywód, bo jest on samowystarczalny.  Mam jednak jeszcze parę ciekawostek, którymi chciałabym się z Wami podzielić, tak żebyście na pewno zrozumieli jak ważna jest woda i jeszcze bardziej jak ważne jest jej właściwe dostarczenie.

Ile wody tracimy?

Czy ktoś z Was kiedykolwiek zastanowił się ile wody traci jego organizm w ciągu doby? Kiedyś usłyszałam fajną ripostę- mało siusiam, więc mało tracę. Niestety nie jest to prawdą. Nie zapominajmy, że nasz organizm jest wysokowydajną maszyną (w tym maszyną parową). Oto, w jaki sposób i w jakich ilościach pozbywamy się codziennie tego cennego składnika:
  • Przez nerki  (mocz)- 1500 ml
  • Przez skórę (pot i parowanie)-do 500 ml
  • Przez płuca (oddychanie)- 300 ml
  • Przez jelito grube (kał) – do 200 ml
  • Razem: 2000 ml – tj. 2 litry wody

Oczywiście utrata wody jest kwestią indywidualną, tzn. ktoś, kto wykonuje ciężką pracę fizyczną wydziela przez skórę i płuca więcej wody. Osoby, których stan fizjologiczny wymaga zwiększonego metabolizmu np. kobiety w ciąży w tym wypadku również będą wydzielać i tracić więcej wody. Osoby mieszkające w klimacie tropikalnym będą traciły relatywnie więcej wody w ciągu doby, ich zapotrzebowanie na wodę może być więc o nawet kilka litrów wyższe.
Organizm ludzki jest w stanie również wytworzyć wodę w procesach metabolicznych, ale jest to ilość zupełnie bez znaczenia dla bilansu, ponieważ woda z procesów metabolicznych, inaczej zwana wodą ustrojową to jedyne 300 ml.

Czym grozi odwodnienie?

Czysta i ważna kalkulacja: Człowiek o masie ok. 70 kg ma w swym ciele ok. 45 l wody (65% masy ciała). Przy stracie 1,5 l dziennie w ciągu 6 dni utraci on nie mniej niż 9 l wody (20% masy ciała) i w tych warunkach umiera. Przebywając w wysokiej temperaturze otoczenia np. w tropiku można umrzeć w ciągu 2-3 dni.

Jak uzupełniać stratę wody?

Aby uzupełnić braki należałoby dostarczyć sobie taką ilość wody, która przewyższa jej stratę. Jeśli wypijemy więcej wody niż wskazuje nasze zapotrzebowanie to, co najwyżej „wysiusiamy” ją. W przypadku wody zawsze lepszy jest nadmiar niż niedobór, dlatego minimalnie powinniśmy wypijać i spożywać 2 litry wody dziennie. Użyłam słowa „spożywać” nie bez przyczyny. Woda w znacznych ilościach zawarta jest w pożywieniu- głównie owocach i warzywach (gdzie stanowi nawet ok. 95% całej masy). Jest to woda o naturalnym optymalnym dla organizmu składzie- zawiera witaminy i mikroelementy. Jest to też jeden z głównych powodów by spożywać  500 gramów owoców i 500 gramów warzyw dziennie. Optymalnie można by więc zaspokoić zapotrzebowanie na wodę dostarczając ją w następujących ilościach i formach:

  •  Min. 1,5 litra czystej niegazowanej nisko-sodowej wody
  • Ok. 900 ml z warzyw i owoców (przy założeniu spożywania 500 gramów owoców i 500 gramów warzyw
  • 1 szklanka/kubek napoju typu herbata lub kawa (prawdziwa herbata lub kawa, ale o tym innym razem)
  • Mleczne napoje fermentowane – kefiry, jogurty, maślanki itp.



O tym jak pić i jaką wodę oraz jak ważną rolę ona odgrywa w następnej części.

A na koniec coś z przymrużeniem oka ;)




Woda cz. II – 5 dowodów na to, że woda robi nam dobrze!


3 komentarze:

  1. woda, muszę tego pilnować, nie chcę umierać :), ach ta woda, muszę przestać pić herbatkę liptona bo mnie wysusza strasznie i chce się pić kolejną i to jeszcze w woreczku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie do końca widzę sens rozpisywania się na temat wody związanej. Ma ona bardziej znaczenie w odporności roślin. Wpływa na temperaturę mrożenia produktu, bo np w roślinach temperatura zamarzania wody związanej waha się od -10 do -40C, woda związana chroni też rośliny w warunkach suszy- umożliwia roślinom zachodzenie wielu procesów jak np. oddychanie w warunkach odwodnienia. Stosunek zawartości wody wolnej do wody związanej ma bardziej znaczenie ze względu na właściwości fizyczne roślin.

    OdpowiedzUsuń

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)