Zastanówmy się przez chwilę, czy świat istniałby bez wody?
Czy człowiek istniałby bez wody? Odpowiedź prosta i jedyna –NIE. Od wody tak
naprawdę wszystko się zaczyna. Jeśli nie dostarczymy sobie jej właściwej ilości
nic w naszym ciele nie będzie pracować prawidłowo.
Do czego potrzebna nam woda?
Dorosły człowiek w ok.65% składa się z wody. W związku z tym
nie ma możliwości, aby jakikolwiek proces metaboliczny już na poziomie
komórkowym zachodził prawidłowo bez właściwej ilości wody. Mówiąc prosto i
przystępnie, żadna komórka naszego organizmu nie będzie pracować wydajnie i
prawidłowo, jeśli nie dostarczymy jej właściwej ilości wody. I na tym mogłabym
zakończyć mój wywód, bo jest on samowystarczalny. Mam jednak jeszcze parę ciekawostek, którymi
chciałabym się z Wami podzielić, tak żebyście na pewno zrozumieli jak ważna
jest woda i jeszcze bardziej jak ważne jest jej właściwe dostarczenie.
Ile wody tracimy?
Czy ktoś z Was kiedykolwiek zastanowił się ile wody traci
jego organizm w ciągu doby? Kiedyś usłyszałam fajną ripostę- mało siusiam, więc
mało tracę. Niestety nie jest to prawdą. Nie zapominajmy, że nasz organizm jest
wysokowydajną maszyną (w tym maszyną parową). Oto, w jaki sposób i w jakich
ilościach pozbywamy się codziennie tego cennego składnika:
- Przez nerki (mocz)- 1500 ml
- Przez skórę (pot i parowanie)-do 500 ml
- Przez płuca (oddychanie)- 300 ml
- Przez jelito grube (kał) – do 200 ml
- Razem: 2000 ml – tj. 2 litry wody
Oczywiście utrata wody jest kwestią indywidualną, tzn. ktoś,
kto wykonuje ciężką pracę fizyczną wydziela przez skórę i płuca więcej wody.
Osoby, których stan fizjologiczny wymaga zwiększonego metabolizmu np. kobiety w
ciąży w tym wypadku również będą wydzielać i tracić więcej wody. Osoby
mieszkające w klimacie tropikalnym będą traciły relatywnie więcej wody w ciągu
doby, ich zapotrzebowanie na wodę może być więc o nawet kilka litrów wyższe.
Organizm ludzki jest w stanie również wytworzyć wodę w
procesach metabolicznych, ale jest to ilość zupełnie bez znaczenia dla bilansu,
ponieważ woda z procesów metabolicznych, inaczej zwana wodą ustrojową to jedyne
300 ml.
Czym grozi odwodnienie?
Czysta i ważna kalkulacja: Człowiek o
masie ok. 70 kg ma w swym ciele ok. 45 l wody (65% masy ciała). Przy stracie
1,5 l dziennie w ciągu 6 dni utraci on nie mniej niż 9 l wody (20% masy ciała)
i w tych warunkach umiera. Przebywając w wysokiej temperaturze otoczenia np. w
tropiku można umrzeć w ciągu 2-3 dni.
Jak uzupełniać stratę wody?
Aby uzupełnić braki należałoby dostarczyć sobie taką ilość
wody, która przewyższa jej stratę. Jeśli wypijemy więcej wody niż wskazuje
nasze zapotrzebowanie to, co najwyżej „wysiusiamy” ją. W przypadku wody zawsze
lepszy jest nadmiar niż niedobór, dlatego minimalnie powinniśmy wypijać i
spożywać 2 litry wody dziennie. Użyłam słowa „spożywać” nie bez przyczyny. Woda
w znacznych ilościach zawarta jest w pożywieniu- głównie owocach i warzywach
(gdzie stanowi nawet ok. 95% całej masy). Jest to woda o naturalnym optymalnym
dla organizmu składzie- zawiera witaminy i mikroelementy. Jest to też jeden z
głównych powodów by spożywać 500 gramów owoców i 500 gramów warzyw dziennie. Optymalnie można by więc zaspokoić zapotrzebowanie
na wodę dostarczając ją w następujących ilościach i formach:
- Min. 1,5 litra czystej niegazowanej nisko-sodowej wody
- Ok. 900 ml z warzyw i owoców (przy założeniu spożywania 500 gramów owoców i 500 gramów warzyw
- 1 szklanka/kubek napoju typu herbata lub kawa (prawdziwa herbata lub kawa, ale o tym innym razem)
- Mleczne napoje fermentowane – kefiry, jogurty, maślanki itp.
O tym jak pić i jaką wodę oraz jak ważną rolę ona odgrywa w
następnej części.
A na koniec coś z przymrużeniem oka ;)
woda, muszę tego pilnować, nie chcę umierać :), ach ta woda, muszę przestać pić herbatkę liptona bo mnie wysusza strasznie i chce się pić kolejną i to jeszcze w woreczku...
OdpowiedzUsuńa coś o wodzie związanej?:)
OdpowiedzUsuńNie do końca widzę sens rozpisywania się na temat wody związanej. Ma ona bardziej znaczenie w odporności roślin. Wpływa na temperaturę mrożenia produktu, bo np w roślinach temperatura zamarzania wody związanej waha się od -10 do -40C, woda związana chroni też rośliny w warunkach suszy- umożliwia roślinom zachodzenie wielu procesów jak np. oddychanie w warunkach odwodnienia. Stosunek zawartości wody wolnej do wody związanej ma bardziej znaczenie ze względu na właściwości fizyczne roślin.
OdpowiedzUsuń