Już jest! Pyszna, botwinka. Kusi swoimi ślicznymi listkami, chrupkimi
łodyżkami i malutkimi korzeniami. Doskonałe źródło wapnia, witamin A i C,
błonnika pokarmowego, żelaza a także fitoestrogenów, będących odpowiednikiem
żeńskich hormonów –estrogenów. Po prostu pyszny sposób na zdrowie i urodę.
Można z niej zrobić zupę, chłodnik, sałatkę, nadzienie do pierogów, użyć jako
dodatek do tart, ciast a nawet deserów. Oto przepis na prostą, tradycyjną zupę
z botwiny.
Składniki:
- 3 pęczki botwiny z większymi korzeniami (wielkości np. jajka kurzego)- jeśli korzenie są malutkie ja daję jeszcze 2 średnie ugotowane buraki
- 3 średnie ziemniaki, lub 6 małych młodych jeśli są dostępne
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3-4 listki laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Łyżka suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
- Pęczek koperku
- Sok z 1 cytryny
- Szklanka śmietany 10 lub 12%
- Sól, cukier i pieprz do smaku
- 3-4 litry wody
Przygotowanie:
Do wody wrzucić obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,
liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Zagotować i gotować na średnim
ogniu przez 20min tak by powstał wywar. Korzenie botwinki oddzielić od liści.
Dokładnie wypłukać zarówno korzeń jak i liście. Korzenie obrać i zetrzeć na grubych
oczkach. Jeśli są małe pokroić w drobną kostkę. Do osobnej miski zetrzeć ugotowane wcześniej buraki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Liście i łodygi botwinki poszatkować.
Kiedy wywar będzie gotowy, wyjąć z niego warzywa liście
laurowe i ziele angielskie i wrzucić ziemniaki z surowymi startymi korzeniami
botwiny i liśćmi botwiny. Gotować przez 15minut. W międzyczasie zetrzeć na
grubej tarce marchew i pietruszkę. Do gotującej zupy dodać wyciśnięty sok z cytryny, startą
marchew, pietruszkę i gotowane buraki (jeśli surowe korzenie botwinki były zbyt
małe). Dodawać łyżeczką na zmianę sól i cukier aż do uzyskania pożądanej
intensywności smaku. Na koniec dodać pieprz, śmietanę i poszatkowany koperek.
Podawać z ugotowanym jajkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)