środa, 8 maja 2013

Przepis: Zupa z botwinki


Już jest! Pyszna, botwinka. Kusi swoimi ślicznymi listkami, chrupkimi łodyżkami i malutkimi korzeniami. Doskonałe źródło wapnia, witamin A i C, błonnika pokarmowego, żelaza a także fitoestrogenów, będących odpowiednikiem żeńskich hormonów –estrogenów. Po prostu pyszny sposób na zdrowie i urodę. Można z niej zrobić zupę, chłodnik, sałatkę, nadzienie do pierogów, użyć jako dodatek do tart, ciast a nawet deserów. Oto przepis na prostą, tradycyjną zupę z botwiny.




Składniki:
  • 3 pęczki botwiny z większymi korzeniami (wielkości np. jajka kurzego)- jeśli korzenie są malutkie ja daję jeszcze 2 średnie ugotowane buraki
  • 3 średnie ziemniaki, lub 6 małych młodych jeśli są dostępne
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 listki laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Łyżka suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
  • Pęczek koperku
  • Sok z 1 cytryny
  • Szklanka śmietany 10 lub 12%
  • Sól, cukier i pieprz do smaku
  • 3-4 litry wody


Przygotowanie:

Do wody wrzucić obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 20min tak by powstał wywar. Korzenie botwinki oddzielić od liści. Dokładnie wypłukać zarówno korzeń jak i liście. Korzenie obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Jeśli są małe pokroić w drobną kostkę. Do osobnej miski zetrzeć ugotowane wcześniej buraki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Liście i łodygi botwinki poszatkować.
Kiedy wywar będzie gotowy, wyjąć z niego warzywa liście laurowe i ziele angielskie i wrzucić ziemniaki z surowymi startymi korzeniami botwiny i liśćmi botwiny. Gotować przez 15minut. W międzyczasie zetrzeć na grubej tarce marchew i pietruszkę. Do gotującej zupy dodać wyciśnięty sok z cytryny, startą marchew, pietruszkę i gotowane buraki (jeśli surowe korzenie botwinki były zbyt małe). Dodawać łyżeczką na zmianę sól i cukier aż do uzyskania pożądanej intensywności smaku. Na koniec dodać pieprz, śmietanę i poszatkowany koperek. Podawać z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)