czwartek, 23 maja 2013

Przepis: Pomysły na zdrowe dodatki do kanapek.


Znudziły Wam się już typowe pomysły kanapkowe? Macie dość wędlin, z których wypływa saletra, żółtego ciężkostrawnego sera, po którym migrena nie daje żyć? Twarożek ze szczypiorkiem ciągle powtarzany też przestał być smaczny? I co? Pewnie myślicie o upieczeniu własnego pasztetu? Hmmm jeśli macie czas i ochotę siedzieć przy garach to proszę bardzo. Ja nie chcę. Mam więc kilka pomysłów zaczerpniętych z kuchni wegetariańskiej, które nie wymagają czasochłonności, wymyślności i cudów. Są proste, nieskomplikowane i do tego pyszne.

Humus


Wystarczy kupić ciecierzycę. Namoczyć rano 200g. Wieczorem gotować w świeżej wodzie do 3 godzin z 2 ząbkami czosnku. Odlać 80ml wywaru, resztę wystudzić, odcedzić zblendować z 5 łyżkami sezamu, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli ,2 łyżkami oleju rzepakowego lub extra virgin (mi smakuje bardziej z rzepakowym). Jeśli konsystencja jest zbyt sucha można dolewać wywar w trakcie blendowania do uzyskania pożądanej konsystencji. I pasta gotowa!
Humus można modyfikować tzn dodawać do blendowania np. zioła, suszone pomidory, kapary, paprykę. Jest świetny w połączeniu z pieczywem, grzankami, waflami ryżowymi, własnej roboty tortillą J


Pasta z awokado.


Nic prostszego, wystarczy dojrzałe awokado. Obieramy i rozdrabniamy widelcem w miseczce aż do uzyskania konsystencji pasty. Awokado musi być miękkie inaczej pasta nie wyjdzie. Pastą smarujemy pieczywo bezpośrednio. Jako dodatki mogą być inne warzywa, ja np. dzisiaj dodałam kiełki lucerny i plastry zielonego ogórka. Mmmmm pychota! Można też pokroić twardsze awokado w plastry i użyć zamiast żółtego sera.


Twarożek migdałowy


Namoczyć szklankę migdałów przez noc. Po namoczeniu obrać ze skórki, lekko rozdrobnić na tyle na ile się da. Wrzucić do blendera z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką soku z cytryny, opcjonalnie poszatkowanymi ziołami, pieprzem i solą. Zblendować. Jeśli zrobiliśmy wersję „plain” czyli bez ziół można dodać miód, cynamon i modyfikować wg upodobań. Taki twarożek jest o wiele lepszym źródłem wapnia niż tradycyjny. Można podawać z ulubionymi warzywami.

Pesto z buraków


2 duże lub 3 średnie buraki pieczemy w folii w piekarniku o temp. 200C przez godzinę. Jeśli są duże to trochę dłużej- ich miękkość sprawdzamy nakłuwając widelcem. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i blend ujemy z 3 łyzkami sezamu (bądź orzechów np. piniowych), 3 łyżkami oleju rzepakowego (bądź oliwy extra virgin), solą i pieprzem. Można dodać odrobinę parmezanu. Jak ktoś ma ochotę to również czosnku.

To na razie tyle pomysłów. Ale mam ich tysiące, bo tak naprawdę jest tysiące możliwości. Wszystkie pasty można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia J Można oczywiście robić ich mniejsze porcje. Kanapki nie muszą być z nudną szynką i serem. Mogą być pyszne i zdrowe. Z pastami roślinnymi, które wbrew pozorom są cudnym źródłem białka, składników mineralnych i witamin J


1 komentarz:

  1. suuuper, dzisiaj zacznę siestę pastową :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)