czwartek, 23 maja 2013

Przepis: Roladki z bakłażana


Tak owszem, inspiracja zaczerpnięta z przepisów Okrasy, ale jak zawsze wybronię się faktem, że przepisy nie są wyrocznią a inspiracją. Zmodyfikowałam więc nieco ten przepis do zdrowszej formy. Zamiast mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, dałam mielone mięso z indyka. Dorzuciłam też trochę ugotowanej kaszy pęczak a do sosu zamiast pomidorów w puszce dałam kartonik passaty. I nie dodałam dodatkowego masła. Wyszło pysznie i zdrowo.


Składniki:

        3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 0,5 cm
        500 g mielonego mięsa z indyka
        100 g ugotowanej wcześniej kaszy pęczak
        1 opakowanie passaty (włoski przecier pomidorowy)
        ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
        2 cebule, pokrojone w kostkę
        100 ml czerwonego wina wytrawnego
        10 g cynamonu
        10 g oregano
        10 g masła
        20 g sera grana padano, gotowego tartego
        2 żółtka
        1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę 
        1 ząbek czosnku
        2 łyżeczki cukru
·         Sól i pieprz do smaku



Pokrojone w plastry bakłażany „pędzelkujemy” oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy. 

FARSZ: 
Mięso z indyka ja wrzucam osobiście do maszynki do mielenia, ale można kupić mielone gotowe. Polecam jednak zrobić to w domu. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, pęczak, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.

SOS: 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml) z masłem, dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość dusimy, zalewamy passatą, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut.. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami cukru. 

Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana. 
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, jeśli zostały wolne plastry grillowanego bakłażana można je ułożyć na wierzch roladek. Posypujemy całość resztą sera grana padano. 
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)

Wystąpił błąd w tym gadżecie.