Tak owszem, inspiracja zaczerpnięta z przepisów Okrasy, ale
jak zawsze wybronię się faktem, że przepisy nie są wyrocznią a inspiracją.
Zmodyfikowałam więc nieco ten przepis do zdrowszej formy. Zamiast mielonego
mięsa wieprzowo-wołowego, dałam mielone mięso z indyka. Dorzuciłam też trochę
ugotowanej kaszy pęczak a do sosu zamiast pomidorów w puszce dałam kartonik
passaty. I nie dodałam dodatkowego masła. Wyszło pysznie i zdrowo.
Składniki:
•
3 bakłażany, umyte,
pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 0,5 cm
•
500 g mielonego mięsa z
indyka
•
100 g ugotowanej
wcześniej kaszy pęczak
•
1 opakowanie passaty
(włoski przecier pomidorowy)
•
ok. 50-70 ml oliwy z
oliwek
•
2 cebule, pokrojone w
kostkę
•
100 ml czerwonego wina
wytrawnego
•
10 g cynamonu
•
10 g oregano
•
10 g masła
•
20 g sera grana padano, gotowego
tartego
•
2 żółtka
•
1 kulka mozzarelli,
pokrojona w kostkę
•
1 ząbek czosnku
•
2 łyżeczki cukru
·
Sól i pieprz do smaku
Pokrojone w plastry bakłażany „pędzelkujemy” oliwą z oliwek, następnie
obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
FARSZ:
Mięso z indyka ja wrzucam osobiście do maszynki do mielenia, ale można
kupić mielone gotowe. Polecam jednak zrobić to w domu. Mięso mielone wrzucamy
do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część
startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, pęczak, sól, pieprz i część
pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie
mieszamy.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml) z masłem, dodajemy resztę
pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz
rozgnieciony ząbek czosnku. Całość dusimy, zalewamy passatą, dodajemy czerwone
wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut.. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą,
pieprzem i 2 łyżeczkami cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego,
na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, jeśli
zostały wolne plastry grillowanego bakłażana można je ułożyć na wierzch
roladek. Posypujemy całość resztą sera grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej
więcej 30 minut.
Smacznego!!!
oryginalny przepis na : http://kuchnialidla.pl/product/Zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-baklazana-z-serem-mozzarella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)