środa, 10 kwietnia 2013

Świeża, zwiędła marchewka?


Brzmi dziwacznie, ale to naprawdę możliwe. Można odświeżyć zwiędłą marchew. Wystarczy ją obrać i namoczyć przez 1-2 godziny w wodzie z lodem. Znów będzie jędrna i chrupka.



I jeszcze parę tricków na zachowanie świeżości cytryny i ziół:

Jeśli kupicie za dużo cytryn, nie musicie się już martwić, ze zgniją w lodowce. Wystarczy wycisnąć na wyciskarce cały sok i zalać nim pudełko na kostki lodu. Zamrozić i używać w razie potrzeby J



To samo z ziołami. Można je umyć, poszatkować, wymieszać z oliwą tak by uzyskać konsystencję pasty, zapakować w pojemnik na lód, zamrozić i używać „kostek ziołowych” w razie potrzeby. Przypominam, że najlepsze zioła są latem. Jest to więc najlepsza metoda na zachowanie letniego smaku potraw i sezonowej jakości ziół J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)