paczka/woreczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
pół kg pomidorów plus opakowanie passaty/ zimą 2 opakowania passaty
zwykły przecier pomidorowy do smaku
garść lubczyku
kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego
sól
cukier
sok z cytryny
pieprz
natka pietruszki
malutka garść płatków chilli
zimą: ulubiony makaron
latem: odrobina tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
włoszczyznę, cebulę, czosnek gotuję w 3-4 litrach wody przez ok 25 minut wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po tym czasie wyciągam wszystko z wywaru i przygotowuję blender, do którego wrzucam ugotowaną rozdrobnioną włoszczyznę, cebulę, czosnek, sparzone, obrane i pokrojone pomidory, passatę i blenduję ok 5 minut. Wlewam całość do wywaru, zagotowuję, wrzucam jeszcze mały słoiczek przecieru pomidorowego doprawiam solą, pieprzem, cukrem, płatkami chilli, natką. Zimą podaję na ciepło z makaronem a latem na zimno z odrobiną tartego parmezanu :)
Ale tak bez makaronu?
OdpowiedzUsuńMożna z :) Zależy jak się lubi.
OdpowiedzUsuń