poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Przepis: Chłodnik pomidorowy na upał, rozgrzewająca zupa pomidorowa na chłód

Przepis na zupę 2w1. W upalne dni można jeść ją na chłodno a gdy chłodno, można się nią cudownie rozgrzać. Moja własna pomidorowa, która powstała pewnego chłodnego wieczoru z braku laku, a w ostatnie upały służyła idealnie jako chłodnik.





Składniki:
paczka/woreczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
pół kg pomidorów plus opakowanie passaty/ zimą 2 opakowania passaty
zwykły przecier pomidorowy do smaku
garść lubczyku
kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego
sól
cukier
sok z cytryny
pieprz
natka pietruszki
malutka garść płatków chilli

zimą: ulubiony makaron
latem: odrobina tartego parmezanu

Sposób przygotowania:
włoszczyznę, cebulę, czosnek gotuję w 3-4 litrach wody przez ok 25 minut wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po tym czasie wyciągam wszystko z wywaru i przygotowuję blender, do którego wrzucam ugotowaną rozdrobnioną włoszczyznę, cebulę, czosnek, sparzone, obrane i pokrojone pomidory, passatę i blenduję ok 5 minut. Wlewam całość do wywaru, zagotowuję, wrzucam jeszcze mały słoiczek przecieru pomidorowego doprawiam solą, pieprzem, cukrem, płatkami chilli, natką. Zimą podaję na ciepło z makaronem a latem na zimno z odrobiną tartego parmezanu :)

2 komentarze:

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)

Wystąpił błąd w tym gadżecie.