wtorek, 21 maja 2013

Podwyższony cholesterol i cukier? Problemy ze wzrokiem? Przebarwienia na skórze? Strach przed otyłością i rakiem? Ten owoc jest dla Ciebie!



Śliczny, cudownie pachnący owoc mango rozpowszechniony na całym świecie, a w Polsce nadal tak mało spożywany. A warto!  Okazuje się, że mango jest owocem nie tylko pysznym. Mimo, że przybywa do nas z dalekich krajów nie ma obaw, co do jego czystości. Jest zbierane jeszcze niedojrzałe i nie wymaga ogromnej ilości środków konserwujących w transporcie. Wystarczy dokładnie opłukać i obrać szczelną skórkę i nie trzeba się martwić o pestycydy i konserwanty używane do transportowania żywności.  Jakby tego było mało, mango posiada także fantastyczne lecznicze właściwości. Jakie?:


  • pomaga obniżać poziom cukru we krwi, co udowodniono w badaniach naukowych na otyłych zwierzętach. Tym samym pomaga w zapobieganiu cukrzycy insulino niezależnej typu II oraz całego łańcucha schorzeń z nią skojarzonych jak otyłość, miażdżyca i nadciśnienie
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu- w naturalny sposób bilansuje i optymalizuje funkcje komórek w całym organizmie
  • zawiera ponad 4000 różnych antyoksydacyjnych polifenoli niszczących wolne rodniki odpowiadające za powstawanie raka piersi i okrężnicy, pozostawiając zdrowe komórki ciała w stanie nienaruszonym
  • jest naturalnie bogate w błonnik, witaminy A i C, antyoksydanty i witaminy B6. Owoc ten zawiera również związki  triterpenowe i lupeol, które hamują raka skóry i pomagają usunąć jej przebarwienia  
  • jedne z bardziej interesujących badań dotyczących mango pochodzą z Polski, gdzie naukowcy z Zakładu Biologii i Botaniki Farmaceutycznej na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu odkryli w mango mangiferynę, aktywny składnik przeciwbólowy, przeciwcukrzycowy, przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i przeciwalergiczny. Związek ten również „podejrzewa” się o posiadanie zdolności do poprawy pamięci i ochrony układu nerwowego.


Aktualnie trwa sezon na mango i można je znaleźć w każdym niemal sklepie. Polecam zimne mango z lodówki w gorący, letni wieczór . Mmmmmm!

2 komentarze:

  1. Wczoraj kupiłam mango suszone na słońcu. Czy ono ma takie same właściwości?
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone mango na pewno będzie zawierało więcej cukrów na 100g produktu, będzie jednocześnie bardziej kaloryczne i będzie mieć wyższy indeks glikemiczny. Więc nie będzie dobre dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Suszone mango jest nieznacznie ale jednak bogatsze w żelazo i cynk. Niestety nie wiem jak to jest z magnigferyną, podobno proces suszenia jej nie niszczy.

      Usuń

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)