Śliczny, cudownie pachnący owoc mango rozpowszechniony na całym
świecie, a w Polsce nadal tak mało spożywany. A warto! Okazuje się, że mango jest owocem nie tylko
pysznym. Mimo, że przybywa do nas z dalekich krajów nie ma obaw, co do jego
czystości. Jest zbierane jeszcze niedojrzałe i nie wymaga ogromnej ilości środków
konserwujących w transporcie. Wystarczy dokładnie opłukać i obrać szczelną
skórkę i nie trzeba się martwić o pestycydy i konserwanty używane do
transportowania żywności. Jakby tego
było mało, mango posiada także fantastyczne lecznicze właściwości. Jakie?:
- pomaga obniżać poziom cukru we krwi, co udowodniono w badaniach naukowych na otyłych zwierzętach. Tym samym pomaga w zapobieganiu cukrzycy insulino niezależnej typu II oraz całego łańcucha schorzeń z nią skojarzonych jak otyłość, miażdżyca i nadciśnienie
- pomaga obniżać poziom cholesterolu- w naturalny sposób bilansuje i optymalizuje funkcje komórek w całym organizmie
- zawiera ponad 4000 różnych antyoksydacyjnych polifenoli niszczących wolne rodniki odpowiadające za powstawanie raka piersi i okrężnicy, pozostawiając zdrowe komórki ciała w stanie nienaruszonym
- jest naturalnie bogate w błonnik, witaminy A i C, antyoksydanty i witaminy B6. Owoc ten zawiera również związki triterpenowe i lupeol, które hamują raka skóry i pomagają usunąć jej przebarwienia
- jedne z bardziej interesujących badań dotyczących mango pochodzą z Polski, gdzie naukowcy z Zakładu Biologii i Botaniki Farmaceutycznej na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu odkryli w mango mangiferynę, aktywny składnik przeciwbólowy, przeciwcukrzycowy, przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i przeciwalergiczny. Związek ten również „podejrzewa” się o posiadanie zdolności do poprawy pamięci i ochrony układu nerwowego.
Aktualnie trwa sezon na mango i można je znaleźć w każdym
niemal sklepie. Polecam zimne mango z lodówki w gorący, letni wieczór . Mmmmmm!
Wczoraj kupiłam mango suszone na słońcu. Czy ono ma takie same właściwości?
OdpowiedzUsuńMaria
Suszone mango na pewno będzie zawierało więcej cukrów na 100g produktu, będzie jednocześnie bardziej kaloryczne i będzie mieć wyższy indeks glikemiczny. Więc nie będzie dobre dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Suszone mango jest nieznacznie ale jednak bogatsze w żelazo i cynk. Niestety nie wiem jak to jest z magnigferyną, podobno proces suszenia jej nie niszczy.
Usuń