Artykuł, który poleciłam na facebooku, bardzo logicznie napisany i bardzo pomocny. Polecam!
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
Powyższa treść pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl
Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)
Czy w ten sposób nie wypłukuje się też witamin?
OdpowiedzUsuńMaria
Nie więcej niż przy zwykłym myciu ;) Pamiętaj by nie płukać w ciepłej wodzie.
UsuńDziękuję, za wszystkie odpowiedzi na moje zapytania. Mam jeszcze jedno:)
OdpowiedzUsuńWyczytałam, że bardzo dużo witaminy C ma dzika róża. wybrałam się więc jakiś czas temu na "zbiory". Wysuszyłam, oczyściłam z pestek i... nie wiem jak mam to jeść. Czy zmiksować i dodawać świeżą do jedzenie, czy parzyć i pić, ale czy wtedy nie utraci wartości odżywczych na czele z pożądaną witaminą???
Pozdrawiam
Maria
Dzika róża- mniam uwielbiam z niej przetwory, konfitury. Niestety rzeczywiście traci ona nieco witaminy C przy przetwarzaniu (ok 30%). To samo jest z naparem ale mimo wszystko polecam, bo dzika róża ma i tak z tego co pamiętam 10x więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Kiedyś w restauracji jadłam sałatkę owocową ze startym świeżym owocem dzikiej róży więc można go spokojnie dodawać do sałatek :) Smacznego :)
Usuń