Pestki dyni zawierają całe bogactwo naturalnych, zdrowych
składników takich jak aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z
grupy B, witaminy C, D, E, K, niacynę. Są wspaniałym źródłem minerałów takich
jak wapń, fosfor, potas. Zawierają duże ilości beta-karotenu oraz karotenoidu
odpowiedzialnego za doby wzrok- luteiny. Garść pestek dyni jest w stanie
zapewnić nam 9 gram roślinnego białka razem z dostawą magnezu, manganu, żelaza,
potasu, miedzi i cynku. Ile dobrego w garsteczce pestek?
Profilaktyka raka prostaty
Pestki dyni zawsze w szczególności (ale nie tylko) polecam Panom.
A to dlatego, że bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pestki hamują
namnażanie komórek odpowiedzialnych za raka prostaty. Oprócz jednonienasyconych
kwasów, tłuszczowych także cynk i zawarte w pestkach karotenoidy zapobiegają
rozwojowi nowotworów prostaty i są świetną naturalną profilaktyką tego
schorzenia.
Profilaktyka osteoporozy
Zawarty w pestkach dyni cynk dodatkowo wspiera gęstość
mineralną kości i pomaga chronić przed osteoporozą. Kolejnym atutem w
profilaktyce osteoporozy jest fakt, że pestki dyni są bogatym źródłem wapnia i
witaminy D jednocześnie, a jak wiadomo witamina D odpowiada za wchłanianie
wapnia. Jest to więc pełen zestaw profilaktyki osteoporozy. Polecam Paniom w
okresie około menopauzalnym.
Zamiast aspiryny pestki dyni
Pestki dyni mają również właściwości przeciwzapalne. Często
zaleca się ich dodatek w diecie, ponieważ wykazują podobne działanie
przeciwzapalne jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Efekty są tak samo dobre J
Profilaktyka hipercholesterolemii i nowotworów.
Pestki dyni, ze względu na wysoką zawartość fitosteroli są
również wskazane do stosowania w diecie u osób z podwyższonym cholesterolem. Fitosterole
to związki występujące w roślinach o budowie chemicznej podobnej do
cholesterolu. Gdy dieta zawiera duże ilości fitosteroli, poziom cholesterolu we
krwi zmniejsza się. Fitosterole wzmacniają również odpowiedź układu
immunologicznego, i mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych nowotworów. Są one
obecne w dużych ilościach w nasionach i orzechach. Pistacje, nasiona
słonecznika i pestki dyni są najbogatszym źródłem fitosteroli w diecie.
Dla urody i witalności
Tłuszcze zawarte w pestkach dyni mają doskonały stosunek
kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Stosunek ten jest istotny dla wielu funkcji
komórkowych w tym procesów utleniania. Jest to również powód, dlaczego pestki
sprawiają, że włosy stają się błyszczące, skóra jasna a poziom naszej życiowej
energii wysoki.
Jak używać pestek dyni w diecie?
To bardzo proste. Jako dodatek do sałatek owocowych, sałatek
warzywnych, jogurtów, pieczywa, wypieków i jako wieczorna przekąska przed TV.
Nie radziłabym jednak spożywać więcej niż garści pestek w ciągu jednego dnia. O
ile jednonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne w naszej diecie i wyrządzają
wiele dobrego, o tyle ich nadmiar może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne.
Także pestki jak najbardziej codziennie, ale też w rozsądnych ilościach J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)