wtorek, 16 kwietnia 2013

Przepis: Zupa-krem z zielonych szparagów i awokado



Niebawem rozpocznie się sezon na szparagi. Właściwie już zaczął się on w Niemczech i na półkach sklepowych pojawiają się pierwsze pęczki. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam te zielone, poczochrane badyle J Niedawno pisałam o leczniczych efektach działania szparagów przy okoliczności kaca. Ale szparagi są też fantastycznym źródłem witamin z grupy B, rutyny, kwasu foliowego (dla ciężarnych jak znalazł J), potasu i błonnika. Ja osobiście lubię szparagi w każdej formie, ich gotowanie nie jest jednak super-proste. Najlepiej  zawijać je w pęczki i wsadzać do wysokiego wąskiego garnuszka główkami do góry, tak aby wystawały ponad wodę. Ale jeszcze prostszą metodą jest zrobienie zupy-kremu ze szparagów. Oto jeden z prostszych przepisów:





Składniki, 4 porcje:

1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
2 szklanki wywaru (może być wywar warzywny jeśli ktoś ma, lub szybki wywar z wody, liścia laurowego, lubczyku i ziela angielskiego)
1 dojrzałe awokado
garść rukoli
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze (przez około 2 - 3 minuty).
  • Łodyżki szparagów przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dusić przez około 2 minuty.
  • Wlać wino (jeśli używamy) i odparować przez 1 - 2 minuty. Wlać wywar i gotować przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
  • Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, obranym awokado, rukolą, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
  • Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.
  • Zupę wlać do talerzy i udekorować drugą połową główek szparagów, uprzednio posiekanych nożem. 
  • Można podawać z grzankami serowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)