Niebawem rozpocznie się sezon na szparagi.
Właściwie już zaczął się on w Niemczech i na półkach sklepowych pojawiają się pierwsze
pęczki. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam te zielone, poczochrane badyle J Niedawno pisałam o leczniczych efektach działania szparagów przy okoliczności
kaca. Ale szparagi są też fantastycznym źródłem witamin z grupy B, rutyny, kwasu
foliowego (dla ciężarnych jak znalazł J), potasu i
błonnika. Ja osobiście lubię szparagi w każdej formie, ich gotowanie nie jest
jednak super-proste. Najlepiej zawijać
je w pęczki i wsadzać do wysokiego wąskiego garnuszka główkami do góry, tak aby
wystawały ponad wodę. Ale jeszcze prostszą metodą jest zrobienie zupy-kremu ze
szparagów. Oto jeden z prostszych przepisów:
Składniki, 4 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
2 szklanki wywaru (może być wywar warzywny jeśli ktoś ma, lub szybki wywar z wody, liścia laurowego, lubczyku i ziela angielskiego)
1 dojrzałe awokado
garść rukoli
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze (przez około 2 - 3 minuty).
- Łodyżki szparagów przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dusić przez około 2 minuty.
- Wlać wino (jeśli używamy) i odparować przez 1 - 2 minuty. Wlać wywar i gotować przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
- Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, obranym awokado, rukolą, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
- Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.
- Zupę wlać do talerzy i udekorować drugą połową główek szparagów, uprzednio posiekanych nożem.
- Można podawać z grzankami serowymi
oryginalny przepis na : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/krem_awokado/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mile widziane komentarze. Można komentować jako Anonimowy, jednak miło by mi było, gdyby osoby komentujące zostawiały chociaż nick lub inicjały, albo same imiona :) Można to zrobić wybierając rozszerzenie "komentarz jako: Nazwa/adres URL" i wpisując nick w okienko "nazwa" i klikając "Dalej" :)