Kto z nas nie lubi pysznej, chrupiącej zielonej sałaty? Każda kanapka smakuje pysznie ze świeżą sałatą, każda sałatka nabiera wyglądu i smaku. Niestety często rezygnujemy z tego pysznego i zdrowego warzywa, ze względu na problem z przechowywaniem. Sałata ze względu na dużą wilgotność więdnie już po kilku dniach w lodówce. Co zrobić, żeby zachowała świeżość i żebyśmy częściej po nią sięgali? Zaraz po zakupieniu należy rozczepić liście i wrzucić do zlewu z wodą na ok 3 minuty. Po tym czasie dokładnie opłukać liście z osobna pod bieżącą wodą i rozłożyć na papierowym ręczniku. Przygotować większy plastikowy pojemnik i położyć na jego dnie warstwę papierowego ręcznika. Przykryć warstwą sałaty, następnie znów warstwą papieru, znów salaty i tak na zmianę. Zamknąć pojemnik. Tak przygotowana sałata może przetrwać w lodówce nawet tydzień i nadal pozostanie chrupka i pyszna. A nam będzie o wiele łatwiej po nią sięgać za każdym razem kiedy robimy kanapki bądź sałatki :)
świetny sposób, nie słyszałam wcześniej, bardzo się przyda!
OdpowiedzUsuńJa całe lato tak robiłam, jak coś oczywiście zostawało, bo normalnie sezonowa sałata znika u mnie w tempie mega szybkim ;) ale naprawdę sałata tak przechowywana jest dłużej świeża :)
OdpowiedzUsuńA co z lodową? Z nią się tak nie da, chłonie wodę....
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nigdy nie próbowałam z lodową, bo jak już używam lodową to od razu całą. Ale nie wydaje mi się żeby długo przetrwała i trzeba by było podzielić ją na liście a z lodową to nie takie proste.
Usuń